Istoric Conferința Transilvania de Nord

Conferința Transilvania de Nord a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea cuprinde o zonă unde coexistă  mai multe etnii, culturi și credințe. Cele șase județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj păstrează această diversitate, care poate fi omogenizată doar prin unitatea adusă de Cuvântul Scripturii. Printre credincioșii de pe teritoriul Conferinței noastre avem gabori, germani, maghiari, moldoveni, rromi, ucrainieni și români, serviciile de închinare din biserici fiind ținute în limba română, maghiară, ucraineană sau cu traducere. Închinarea este simplă dar cu aspecte profunde, punând accent puternic pe predicare și studiu… Iar muzica vocală sau instrumentală capătă și ea o importanță indispensabilă.

Începuturi:

Primul misionar adventist oficial care a ajuns în această zonă a fost Ludwig Richard Conradi, coordonator al misiunii europene, deși înainte de el Michael Belina Czechowski locuise aici în perioada 1869 – 1870 și organizase chiar câteva mici grupe de credincioși dar acestea nu au păstrat legătura cu Biserica adventistă după plecare lui Czechowski, și el venit în Europa fără aprobarea conducerii adventiste din America. Conradi ajunge la Cluj în anul 1890 în căutarea urmașilor sabatarienilor transilvăneni. Prin intermediul Societății Biblice de la Cluj, reușește să găsească un ultim sabatarian, undeva în județul Mureș. Astfel mesajul soliei advente ajunge în locuri, unde, cu mulți ani în urmă, au fost numeroși păzitori ai sabatului biblic (în secolul al XVI-lea chiar cancelarul Transilvaniei cu sediul la Cluj Napoca, pe nume Péchi Simon, a fost păzitor al Sâmbetei).

Misionarul Conradi revine la Cluj în 1893. Cinci ani mai târziu, în 1898, în luna august ajunge la Cluj ca Misionar John Huenergardt. Cu râvnă și interes începe în Cluj și împrejurimi propovăduirea celei de a doua veniri a lui Isus Hristos. În memoriile sale spune că înainte cu câteva luni de a ajunge dânsul în zona Clujului, în primăvara anului 1898, în localitatea Viștea, la 20 km de Cluj Napoca se stingea din viață primul adventist de ziua a șaptea. Era de naționalitate maghiară și se numea Kovács János (Dombi). Se pare de asemenea că a fost primul adventist de naționalitate maghiară din lume (piatra de mormânt încă există în cimitirul din Viștea). Acolo, în localitatea Viștea se naște și prima Biserică Adventistă de Ziua a Șaptea din Transilvania de Nord. În 1899 are loc și primul botez: patru persoane, tot la Viștea. În 1908, la data de 1 august are loc inaugurarea bisericii cu peste 35 de membri, biserică ce strânge la închinare până astăzi mâna de credincioși care mai sunt în localitate.

În anul 1912 când se organiza Uniunea Dunărea se organizează pentru prima dată și Conferința Transilvania cu 722 de membrii, dar pe vremea aceea Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar teritoriul Conferinței acoperea mai mult decât delimitarea geografică a provinciei Transilvania. După 1 decembrie 1918 Conferința Transilvania se reorganizează și are 30 de biserici, 561 de membrii, iar din 1920 devine parte a Uniunii Române.

În 1929 se mută de la Focșani pe teritoriul Conferinței Transilvania Seminarul Teologic, la Diciosânmartin (Târnăveni) pe o proprietate cumpărată de la familia Rákoczi. Numărul membrilor din Conferință ajunsese la finalul acelui an la 2373.

În 1944 se decide împărțirea Conferinței Transilvania în Transilvania de Sud cu sediul la Sibiu, care îl avea ca președinte pe Johann Bauer și Conferința Transilvania de Nord cu sediul la Cluj, care îl avea ca președinte pe Daniel Farcaș.

Numărul membrilor a continuat să crească, astfel că la 31 decembrie 1950 erau 6130 de membrii în Conferința Transilvania de Nord și 1794 în Conferința Transilvania de Sud.

Ulterior (1965) numele conferințelor au fost schimbate în Conferința Sibiu și Conferința Cluj. Conferința Sibiu avea în componență și o mare parte din Banat dar și zona Olteniei, devenind apoi Conferința Timișoara. Din ea se va organiza Conferința Brașov.

După decembrie 1989 au început discuțiile pentru reorganizare conferințelor. Astfel că de la 1 ianuarie 1992 avem din nou Conferința Transilvania de Nord – cu sediul la Cluj Napoca și Conferința Transilvania de Sud – cu sediul la Târgu Mureș, pe structura geografică actuală.

Biserica născută aici în urmă cu peste o sută de ani, numără astăzi peste șapte mii patru sute de membri, oferind cadru pentru închinare la peste 10.000 credincioși adventiști. Timpul a trecut, dar convingerea că Hristos vine, a rămas vie în inimile noastre.

Astfel astăzi răsună din nou ruga noastră: Maranatha! Vino, Doamne, Isuse