Comunicatorii adventiști prezintă proiectul apărut în urma celei mai recente colaborări

Happiness prezintă noțiunea de fericire din perspectiva centagenarilor, a copiilor și a altora.

Comunicatorii adventiști de ziua a șaptea din Europa au prezentat cel mai recent dintr-o serie de proiecte pentru realizarea cărora au colaborat în ultimii ani. Prezentarea oficială a proiectului pentru perioada 2021-2022, intitulat Happiness [Fericire], a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, în cadrul convenției din acest an a Global Adventist Internet Network (GAiN) Europe.

„Proiectul contribuie la realizarea unui obiectiv strategic, acela de a lucra și de a avansa împreună”, le-au reamintit liderii GAiN Europe participanților, atunci când au prezentat proiectul. „Ceea ce putem realiza împreună reprezintă mult mai mult decât ceea ce putem realiza singuri.”

O colaborare de durată

Liderii GAiN au explicat că liderii adventiști din domeniul comunicării visau să colaboreze încă din 2012. Câțiva ani mai târziu, în anul 2016, comunicatorii Bisericii din Europa au trecut de la idei la acțiune când au lansat proiectul Rest [Odihnă] în parteneriat cu Hope Channel. Inițiativa timidă, care urmărea să motiveze publicul să mediteze asupra semnificației odihnei de Sabat, i-a determinat pe comunicatorii de pe întregul continent să continue să exploreze posibilități de colaborare în proiecte dedicate diferitelor canale de comunicare.

După o conferință memorabilă a GAiN Europe care a avut loc în Marea Britanie în 2017 și în cadrul căreia liderii din domeniul comunicării au pus bazele unei comunicări mai ample, aceștia au dezvoltat proiectul pentru perioada 2017-2018, This Is My Mission [Aceasta este misiunea mea]. În februarie 2019, în timpul unei convenții mondiale GAiN în Iordania, comunicatorii GAiN Europe au prezentat Fathers [Tați], care s-a concretizat într-un documentar premiat și o carte.

După Fathers, comunicatorii au decis să exploreze noțiunea de incertitudine – Uncertainty. Când au ales tema proiectului, nu știau cât de relevant avea să devină un an mai târziu, deoarece pandemia de COVID-19 a generat îngrijorare, anxietate și multă incertitudine la nivel mondial. Această colaborare a preocupat echipele în perioada 2019-2021, iar în 2021, în timpul unei conferințe virtuale GAiN Europe, grupul a decis să se concentreze asupra noțiunii de fericire (Happiness).

În alte teritorii

Ceea ce a început ca o idee preponderent europeană în scurt timp a depășit limitele continentului, incluzând producții din țări precum Brazilia, Africa de Sud și Coreea de Sud. Până în acest an 26 de țări au colaborat pentru a produce filme documentare, iar la realizarea resurselor tipărite au contribuit autori din 21 de țări.

„Ne-am propus să creăm un mediu, o stare de spirit și o comunitate care să gândească mai mult din perspectiva „noastră” și mai puțin din perspectiva „mea”, a declarat Adrian Duré, producător HopeMedia Europe și coordonator al proiectelor, în timpul prezentării din 15 octombrie. „Continuăm să creăm o comunitate care este dispusă și dorește să lucreze împreună.”

Despre Happiness

Ideea de a ne concentra asupra noțiunii de fericire s-a născut după consultarea participanților la GAiN în timpul evenimentului virtual din 2021. Inițiativa a fost creată și coordonată de HopeMedia Europe, Diviziunea Intereuropeană și Diviziunea Transeuropeană ale Bisericii Adventiste. Ea a presupus, de asemenea, cooperarea Diviziunii Interamericane, a Diviziunii Nord-americane și a Diviziunii Sud-americane, au declarat liderii GAiN.

Happiness își propune să exploreze diverse aspecte ale fericirii în sine. Potrivit lui Duré, publicul țintă al proiectului este amplu, fiind destinat atât credincioșilor adventiști, cât și creștinilor din alte confesiuni și religii și oamenilor seculari. Tipul de producție, formatul și genul, toate sunt adaptate pentru a ajunge la un public specific și divers. „Materialele prezintă experiențele de viață ale unor oameni din diferite culturi care sunt fericiți și oameni care indică acele valori care sunt importante pentru ca ei să trăiască fericiți dincolo de circumstanțele în care se găsesc”, a spus Duré. „Este un proiect care subliniază valorile, diversitatea culturală, speranța și credința.”

Ce include proiectul

Proiectul include 700 Years of Happiness [700 de ani de fericire], o serie de documentare care intervievează șapte centenary din diferite țări pentru a afla ce îi face fericiți și ce îi ajută să se bucure de viață chiar și la această vârstă. Include, de asemenea, Masters of Joy [Maeștrii bucuriei], un documentar despre copii din țări precum Bolivia, Statele Unite și Islanda care împărtășesc ce îi face fericiți.

Proiectul include și Happiness, the Movie [Fericire, filmul], care va avea premiera în martie 2023, clipuri pentru rețelele de socializare intitulate Happiness and the Biblical Beatitudes [Fericirea și fericirile biblice] și cartea Happiness in Unexpected Places [Fericirea în locuri neașteptate], în care autori de pe mai multe continente explorează aceeași noțiune prin intermediul povestirilor.

„Crearea de relații și schimbul de resurse fac munca mai eficientă”, a declarat editorul cărții, Norel Iacob, care a coordonat realizarea resurselor tipărite.

Duré a fost de acord. Unele materiale „au fost realizate la nivel global deoarece există o rețea”, a spus el. „Suntem o rețea puternică. Suntem o familie. Sunt încântat de rezultatul final al proiectului Happiness.

Autor: Marcos Paseggi

Sursa: Adventist Review